Przygotowanie do sezonu grzewczego

Przygotowanie do sezonu – czy cena pelletu jest najważniejsza?

Sezon grzewczy trwa zwykle od końca września, nawet do marca. W sezonie grzewczym, zwłaszcza u osób, które korzystają z ogrzewania poprzez kocioł, piec, system nagrzewnic nadmuchowych, główne prace polegają na ewentualnym ustawianiu maszyn, optymalizacji ich działania lub uzupełnianiu braków paliwa (pelletu, brykietu, ekogroszku, węgla itd.).

Aby sezon grzewczy wiązał się wyłącznie z miłymi doświadczeniami, i z chwilą gdy pojawią się pierwsze przymrozki nie pojawił się nagle problem, do sezonu trzeba się odpowiednio przygotować. Jak to zrobić? Od czego zacząć? Na co zwrócić szczególną uwagę?

Przede wszystkim – nie zostawiajmy tego na ostatnią chwilę. Pierwszy mróz może nas zaskoczyć, a  wtedy możemy nie zdążyć ze wszystkim.

Krok pierwszy – Sprzątnij po poprzednim sezonie

Jeśli poprzedni sezon grzewczy zakończył się, zadbaj o uprzątnięcie zbędnego popiołu, wybierz ewentualne resztki paliwa z paleniska, wyczyść dokładnie odkurzaczem. Jeśli zostało ci jakieś paliwo, zabezpiecz je i przechowuj zgodnie z zaleceniami producenta. Jeśli posiadasz piec lub kominek na pellet i został ci pellet z poprzedniego sezonu, odłóż go w suche miejsce (tak by nie miał szansy nasiąknąć wodą), a z powodzeniem będziesz mógł użyć go ponownie w następnym sezonie.  Co więcej, jeśli kwestia ekonomiczna odgrywa dla Ciebie ważną rolę, rozejrzyj się za pelletem już teraz – wyprzedaże posezonowe pozwolą ci zaoszczędzić nawet do 30%! Jeśli masz gdzie przechowywać większą ilość pelletu, to doskonała okazja dla Ciebie.

Krok drugi – potwierdź sprawność urządzenia i instalacji

Zaproś do domu kominiarza, który sprawdzi i oczyści instalację z zalegającego popiołu.

Sprawność urządzenia powinien przeprowadzić specjalista. Zalecana jest również regularna konserwacja przez dedykowanego instalatora. Skontaktuj się z instalatorem lub fachowcem polecanym przez producenta twojego sprzętu. Specjalista sprawdzi czy budowa kominka nie została naruszona, potwierdzi jej szczelność i poprawne działanie.

Krok trzeci – odpowietrzenie kaloryferów

Zacznij od posprzątania kaloryferów. Gromadzący się na nich kurz po uruchomieniu instalacji z łatwością zacząłby się rozprzestrzeniać po powietrzu, co osoby szczególnie wrażliwe (alergików, astmatyków) mogłoby narazić na gorsze samopoczucie.

Gdy kaloryfery będą już czyste, zajmij się sprawdzaniem ich sprawności technicznej. Aby kaloryfery działały prawidłowo i by dawały ciepło muszą być odpowietrzone. Grzejniki zawierają specjalne zawory, które po sezonie zakręca się po spuszczeniu z nich wody. Zawór można odkręcić śrubokrętem lub specjalnym urządzeniem wyposażonym w pokrętło. Zanim zabierzemy się za odkręcanie zaworu, wyposażmy się w specjalny zbiorniczek do którego wpłynie ewentualna woda ulatniająca się z grzejnika.  Następnie sprawdzić należy ciśnienie wody w systemie. Jeśli nie wiesz jak to zrobić lub wolisz powierzyć to fachowcom, poszukaj specjalisty i zleć mu wykonanie tych czynności.

Krok czwarty – okna i drzwi

Aby zapewnić sobie maksimum ciepła w domu, należy również sprawdzić szczelność okien i drzwi. Jeśli instalacje okienne nie są szczelne, należy je uszczelnić, dodatkowo wzmocnić uszczelkami sezonowymi.

Krok piąty – zakup paliwa na sezon

Jeśli nie masz sporych zapasów z poprzedniego sezonu i możesz pozwolić sobie na jednorazowy większy wydatek, zamów paliwo na cały lub pół sezonu, będzie wygodniej, taniej i szybciej. Cena pelletu jest ważna z punktu widzenia ekonomii i domowego budżetu. Jeśli zaś chodzi o jakość pellet cena również potrafi wskazać który pellet jest lepszy.  Pamiętaj aby zawsze przechowywać paliwo we właściwy sposób.